Studia na Hulanda

ta kuminsa ku un bon preparashon

Studia na Hulanda » Milaharr Martijn

Opleiding:  International Management (Master)

Jaar:  Afgestudeerd

Stad:  Tilburg

 

Wees jezelf. Laat niemand jou negatief beinvloeden of anders laten voelen.

Mijn naam is Milaharr Martijn. Ik heb bedrijfskunde met specialisatie in marketing en internationaal business gedaan aan de UNA (Voorheen UoC). Na mijn hbo-opleiding was ik werkzaam voor bijna 2 jaar. Daarna ben ik naar Nederland gegaan om met mijn Master-opleiding International Management te volgen.

Ik heb me goed voorbereid door veel informatie te vergaren over de studie, de stad waar ik zou gaan wonen etc. Ik woon nu al 2,5 jaar in Nederland en over het algemeen is alles goed gegaan, er zijn wel wat mindere periodes geweest maar je moet toch doorgaan en uiteindelijk heb ik er veel van geleerd.

In de zomer van 2014 kwam ik naar Nederland en begon ik met mijn studie aan de Tilburg University. Mijn master duurt normaal 1,5 jaar inclusief de pre-master. Dat is een soort ‘schakelprogramma’ voor wanneer je van de HBO afkomt. De pre-masterprogramma start in september en duurt 6 maanden. Hoewel mijn studie een Engelstalige master is, was mijn pre-master helemaal in het Nederlands. Daardoor vond ik het een uitdagende periode doordat mijn hbo-opleiding aan de UNA volledig in het Engels was en ik moest weer wennen aan het Nederlands. De overstap van HBO naar universiteit is in het begin groot, maar valt wel mee. De leerstof is niet moeilijk, maar wel veel. De les wordt in een hoog tempo gegeven, en ik moest dus tegelijkertijd alles bijhouden en probeer de docent te begrijpen. Er wordt veel in groepen gewerkt aan grote en kleine opdrachten/projecten. Ik moest een leerplan maken om mijn leervakken te bestuderen, omdat die opdrachten veel tijd van me in beslag namen. Een leerschema maken is dus belangrijk.

In het begin van mijn pre-master moest ik leren om mijn studie en zelfstandig leven te combineren. Naast het studeren moest ik voor me zelf koken, de afwas doen, mijn kamer onderhouden, en budgetteren. In het begin was het een beetje moeilijk om tegelijkertijd te studeren en zelfstandig te leven maar ik ben best wel blij dat ik helemaal op me zelf ben en dat ik zelfstandig ben geworden. Het begin van mijn pre-master was niet makkelijk. Soms moest ik vroeg opstaan om ontbijt te maken om naar school mee te nemen. Na school moest ik thuis weer koken en eten bewaren voor de volgende dag. Meestal kook ik eten voor 2 tot 3 dagen. Het is handig vooral als ik het heel druk met school had. Soms had ik van die drukke periodes dat ik alleen brood en pindakaas at. Ik probeerde zoveel mogelijk thuis te eten en vermijd buiten te eten om geld te besparen en ook gezond te leven.

Naarmate de tijd ging was mijn koken en huishoudelijke vaardigheden vooruitgegaan en beetje bij beetje leer ik meer van de omgeving en ook over mezelf. Ik heb mezelf beter leren kennen. Ik weet hoeveel ik eet of wat ik eet, dat ik koken toch leuk vind, wat mijn smaken zijn, en natuurlijk of ik zelfstandig kon leven of niet. Ik was heel bewust van de dingen waar ik mijn geld aan uitbesteed. Ik moest mijn eigen huur en collegegeld betalen en ook boodschappen doen. Ik werkte niet tijdens mijn studie, dus ik moest goed met het geld omgaan dat ik van DUO kreeg. Budgetteren is een must! Ik maakte veel gebruik van speciale aanbiedingen en kocht groenten en vruchten op de markt. Ik had niet zo veel last van het weer. Ik heb mezelf snel aangepast, maar mistte wel het heerlijke weer van Curaçao, de zon en de zee!

Na de examenperiode van mijn pre-master was ik niet zo blij met hoe het was gegaan. Ik had 2 vakken niet gehaald. Ik had ze niet gehaald, niet omdat ze moeilijk waren, maar omdat ik niet genoeg ervoor had geleerd. Ik dacht dat ik het helemaal door had, maar er waren van die kleine dingen die ik niet wist. Goede voorbereiding van de leerstof is heel belangrijk! Om heel eerlijk te zijn was ik bang want als ik mijn pre-master niet haal, moest ik helemaal tot de volgende schooljaar wachten en mijn niet-gehaalde vakken opnieuw doen. Voor mijn herkansing had ik veel geleerd. Ik ben vroeg begonnen met leren en als een gelovige persoon heb ik veel hulp aan God gevraagd om mij te helpen. Ik heb beide vakken gehaald en na het behalen van mijn pre-master kon ik aan mijn master beginnen in februari.

Mijn master in International Management heeft een internationale setting. De klasgenoten en docenten zijn van diverse nationaliteiten. Ik vond het heel leuk om met andere mensen van verschillende nationaliteiten om te gaan. De opleiding bevat veel interactie tussen jou en de professoren, veel ruimte voor verdieping en de mogelijkheid om je eigen ideeën te bespreken. Ik kreeg ook lessen van Europa’s meest inspirerende economie-professoren en topacademici. Tijdens mijn studie heb ik geleerd om assertiever te zijn en kritisch te denken. Ik vond de opleiding heel leuk en ik had ook de gelegenheid gekregen om op een studietrip naar Shanghai te gaan.

Mijn Master anderhalf jaar in plaats van 1 vanwege het uitstellen van mijn scriptie. De leerstof was veel en ik wilde me beter focussen op mijn scriptie. Ik heb mijn tijd genomen om een eigen thema te kiezen voor mijn scriptie. Mijn pre-master en master hebben me genoeg voorbereidt op het schrijven van een scriptie. Eind mei 2016 heb ik mijn master behaald. Daarna was ik tijdelijk werkzaam bij Philips in Eindhoven en nu ben ik werkzaam op de financiële afdeling van een internationaal bedrijf in Eindhoven.

 

Als tip zou ik willen meegeven:

 • Neem je tijd met het kiezen van je studie.
 • Vraag studenten die hier studeren naar hun ervaringen.
 • Laat je studiekeuze niet afhangen van de stad.
 • Kies een studie die je leuk vindt en weet dat je gaat halen binnen 4 jaar!!
 • Laat het weer jou niet beïnvloeden. Hier in Nederland of het regent of sneeuwt. Het leven gaat normaal door!! Probeer toch leuke dingen te doen tijdens winterperiodes. Laat de grijze weer jou niet tegenhouden om leuke dingen te doen of om naar te school te gaan.
 • Probeer zo veel mogelijk Nederlands te spreken. Praat met je studiegenoten in het Nederlands, kijk naar Nederlandse zenders, of praat met je vriendenkring in het Nederlands zodat je Nederlands kan verbeteren. Wees niet bang zijn om Nederlands te praten. Je leert door fouten te maken!
 • Probeer zo veel mogelijk onnodige kosten te vermijden zoals telefoonabonnementen of andere abonnementen, dure of luxe meubilair, of onophoudend shoppen. Als je naast je studie werkt, dat kan maar wees voorzichtig met je geld. Probeer de eerste jaar van je studie geen abonnementen af te sluiten.
 • Wees jezelf. Laat niemand jou negatief beinvloeden of anders laten voelen. Op bepaalde situaties moet je leren om ‘’nee’ te zeggen. Hier heb je je eigen stem en mensen moeten dat respecteren.
 • Als laatste, geef nooit op! Ga voor je doel en blijf doorzetten.

ShareShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter
 • Martina

  Great Mila!

Bo tin pregunta?

Pa kualke pregunta tokante estudio òf preparashon pa bai biba na Hulanda, tuma kontakto ku nos libremente.

Tuma kontakto ku SnH
Studia na Hulanda

Studia na Hulanda