Studia na Hulanda

ta kuminsa ku un bon preparashon

Studia na Hulanda » Noricson Felipie

noric

Opleiding: Bouwtechnische bedrijfskunde en master Real Estate & Management

Jaar: Afgestudeerd

Stad: Utrecht

Ga ervoor en je zult zeker je doel behalen!
Bouw/vastgoed was voor mij al lange tijd de richting waarop mijn focus lag als het gaat om studeren en werken. Zes maanden voordat ik mijn MBO opleiding Bouwkunde  afrondde begon ik te zoeken naar opleidingen in de richting van vastgoed en snel had ik gevonden wat ik zocht. Ik zou naar Nederland gaan en Bouwtechnische bedrijfskunde gaan studeren. In 2003 kwam ik naar Nederland en begon mijn studie aan de Hogeschool Utrecht. Het lijkt allemaal mee te vallen en ik voelde me snel thuis. Eigenlijk ben ik iemand die zich snel kan aanpassen aan een nieuwe omgeving. Toen de school begon was het voor mij opmerkelijk dat ik de enige kleurling in de klas was. Ik voelde me niet direct op mijn gemak meer omdat ik bijna niemand ken en kon de taal nog niet zo goed beheersen. Maar ondanks dit, liet ik deze omstandigheden me niet weerhouden om goed op te letten in de klas. Mijn focus was het behalen van mijn propedeuse en binnen 3 jaar mijn studie met succes afronden. Langzaam maar zeker begon ik vriendschap te sluiten met mijn klasgenoten (allemaal Nederlanders) en praten wij over Curaçao en dagelijkse bezigheden. Af en toe wordt weleens een flauwe grap uitgehaald maar dit was geen reden om de gezellige sfeer te verpesten. Wij hadden het allemaal naar ons zin gedurende de colleges.

Voor mij was het soms lastig gedurende de colleges om bepaalde onderwerpen te bespreken doordat de docenten soms voorbeelden nemen van bedrijven of situaties in Nederland die ik nog niet kende. Ik besefte dan dat ik extra hard aan moet werken. Zelfs had ik toen besloten om het eerste jaar niet bezig te zijn met veel dingen in mijn vrije tijd. Deze konden ten koste gaan van mijn tijd om extra hard te werken voor mijn opdrachten. Zelfs om bij een voetbalclub te gaan voetballen had ik uitgesteld. Dit is een sport dat ik veel van hou.

Een paar maanden nadat het schooljaar begon, werd ik benaderd door een docent met het advies om de lange route (4 jaar) te volgen i.p.v. de verkorte route (3 jaar). Reden hiervoor was dat mijn Nederlandse taal nog niet zo best was en dat ik wellicht meer tijd en begeleiding nodig had. Hierdoor zou het voor een docent makkelijker om mijn opdrachten te begrijpen en controleren. Ik was op dat moment een beetje ontmoedigd geraakt omdat ik mijn doel om in 3 jaar mijn studie af te ronden, niet meer gaat lukken. Eenmaal thuis begon ik erover nadenken en besloot om toch de verkorte route te volgen. Op dat moment ging één ding door mijn hoofd als “Heb moed want jij kunt het!”.

Tijdens de tentamenperiodes begon ik ruime tijd van te voren de leerstoffen door te nemen en zelfs twee keer zoveel als toen. Hierdoor kon ik me ook focussen op het duidelijker formuleren van zinnen en of voor presentaties. De propedeuse had ik in 1 keer gehaald en was hartstikke blij. Ik bedankte God ook hiervoor. De jaren gingen voorbij en ik had vrijwel alle vakken gehaald. Ik zag dat het goed gaat met school en begon na twee jaar zelfs bij een voetbalclub te voetballen. Mijn studentenleven en overige activiteiten waren in een balans en dat voelde prima. Ondanks het behalen van vrijwel alle vakken, betekende het niet dat mijn studie vlekkeloos verliep. Als ik bijvoorbeeld niet uit kon komen met een vak, maakte ik afspraak met een docent om mij hiermee te helpen. De desbetreffende docent begeleidde mij en ik nam de instructies mee om wat dingen aan te passen.

In de periode van het afstuderen leek het erop dat mijn doelstelling in gevaar zou komen doordat ik (en nog een heleboel andere studenten) geen afstudeerplek hadden. Maar gelukkig kregen wij een uitdagend, maar toch complexe project om te analyseren. Ik studeerde af en kreeg de titel bachelor of built environment.

Ik besloot om verder door te studeren en begon bij TU Delft.  Echter, ik kon niet direct een master opleiding volgen en net als vele andere studenten die van HBO opleidingen kwamen, waren verplicht een ‘schakel programma’ te volgen op bachelor niveau. Ik zou 1,5 jaar extra moeten volgen en vond het eigenlijk een beetje te lang.
Mijn groep was ontzettend gezellig en iedereen kon met elkaar opschieten. Het samen werken in groepen verliep ook soepel. Een nadeel voor mij was dat ik minimaal anderhalf uur onderweg was voordat ik op school kwam. Maar ging elke dag met veel plezier naar school.

Aan het eind van het eerste semester begon ik een zoektocht naar een onderwijsinstelling waarvan ik direct kan instromen op master niveau. Snel kwam ik bij University of Greenwich welke een buitenlandse onderwijsinstelling is in Londen, Engeland. Dit zou betekenen dat ik naar het buitenland moet maar het was niet mijn voorkeur. Na verder zoeken bleek dat er hier in Nederland onderwijsinstellingen zijn die de opleiding master Real Estate & Management aanbieden waarvan afgestudeerden kunnen worden toegelaten zonder een ‘schakel programma’ te volgen. Tot mijn vreugde bleek dat het een internationale opleiding was en dan wel van University of Greenwich, Londen. Het is een samenwerkingsverband. De opleiding is geaccrediteerd en ik besloot om deze opleiding hier in Nederland te volgen. Het inschrijfgeld voor de opleiding is veel hoger en wij als studenten zullen geen studiebeurs krijgen. Dit was voor mij een nieuw obstakel geworden om mijn doel voort te zetten, nml. mijn master opleiding volgen en met succes afronden.

Ik was besluitvaardig en besloot om de opleiding toch te gaan volgen. Na mijn Hbo had ik ook al in mijn achterhoofd om ooit een master opleiding te volgen en dit bleek voor mij het juiste moment te zijn om mijn master te halen. Ik ging met veel plezier naar de colleges en kreeg met de tijd een bijbaan. Ik werkte een aantal dagen door de weeks van s’ middags tot s’ avonds. Maar al snel merkte ik dat mijn resultaten niet al te best waren. In ieder geval was ik niet blij mee. Soms had ik nauwelijks de tijd (door de bijbaan) om mijn opdrachten en leerstoffen goed door te nemen.

Op een dag had ik gesprek met een docent omtrent de situatie en er volgde een advies om een keuze te maken tussen door werken of doorstuderen. Ik stond letterlijk voor een dilemma. Want aan de ene kant wou ik graag mijn studie met succes afronden en niet opgeven, maar aan de andere kant had ik het geld nodig voor mijn studie en levensonderhoud. Ik besloot om door te gaan met mijn studie en hoopte dat ik op korte termijn een andere bijbaan zou krijgen dat ik goed kan combineren met mijn studie. Maar de situatie bleef uitzichtloos. Op een dag kreeg ik een brief van IBG over lening en inschrijving. Ik ging persoonlijk langs om bepaalde dingen te regelen. Op een andere dag was ik weer langs geweest en een medewerker kwam erachter dat ik gedurende mijn HBO opleiding recht had op aanvullende beurs maar dat het nooit was uitbetaald. Dit was voor mij een grote opluchting. Ik dacht meteen “God is goed”. ,,Yes I can” bleef het hele jaar weerklinken door mijn hoofd. Ik kreeg meer moed om door te gaan ondanks de omstandigheden. Mijn resultaten werden ook beter doordat ik ook meer tijd kon besteden aan mijn opdrachten.

Na een paar maanden kreeg ik een bijbaantje. Ik hoefde gedurende mijn opleiding maar 1 vak te herkansen en kon ik afstuderen. Mijn gekozen afstudeeropdracht was “duurzame huisvesting: niet financiële barrières”. Deze opleiding heb ik inmiddels ook met succes afgerond en kreeg de titel Msc. Real Estate & Management.

Ik heb mijn leven als student ervaren als een levensfase waarbij ik leerde om dingen voor elkaar te krijgen ongeacht de complexe situatie. Een leven waar je als student veel wilt gaan doen maar tegelijkertijd prioriteiten moet stellen en vecht voor je idealen. Zet je doel en ga ervoor.

Tot slot wil ik een aantal tips mee geven:

Zorg ervoor dat je als (aankomend) student voor grotendeels van te voren weet welke opleiding je leuk vindt en dat je graag wilt gaan volgen. Dit voorkomt dat je onderweg van studie gaat veranderen of ermee stopt. Elke tijd dat je verspilt gaat ten koste van de tijd dat je nuttig zou kunnen gebruiken in de toekomst.

De taal zal een barrière kunnen zijn maar laat dit je niet weerhouden om de opdrachten goed te begrijpen en goed uit te voeren. Ondertussen, werk aan je taalvaardigheden!

Probeer vrije tijd, werk, school, etc. in een balans te houden en stel prioriteiten. In dit geval is het je school!

Het is aan te raden om een bijbaan te hebben, mits dit je studievoortgang niet verhindert. Je hoeft dan ook minder lening terug te betalen als je klaar bent.

Probeer je te integreren in de samenleving en volg ontwikkelingen rondom je heen. Deze helpen je in je sociale- en persoonlijke ontwikkeling. Een zeker ook op school!

Beste student, weet dat jij het wel kunt.
Ga ervoor en je zult zeker je doel behalen!


ShareShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter

Bo tin pregunta?

Pa kualke pregunta tokante estudio òf preparashon pa bai biba na Hulanda, tuma kontakto ku nos libremente.

Tuma kontakto ku SnH
Studia na Hulanda

Studia na Hulanda